Frivillig arbeid

Hun satt og studerte hendene sine som om hver hendelse i livet var risset inn i furene. 
Som om disse hendene var en form for et fast holdepunkt slik at hun kunne unngå å tenke på hva hun skulle gjøre i dag. 
For hva skulle hun ta seg til når det eneste hun kom på var å gå en spasertur i nabolaget? Eller å hente posten?
Hvorfor skulle hun hente posten egentlig? Hun som aldri fikk post lengre. PC skremte henne og hun kjente ingen som kunne lære henne dette. 
Hun skrudde på tv'en. NRK sviktet aldri og den kjente stemmen til nyhetsreporteren føltes ut som en kjær venn som ønsket henne velkommen. En annen som hun kunne regne som en 'kjær venn'' var hennes faste besøksvenn. Torsdag denne uken kl atten skulle hun få besøk. Bare 2 dager igjen nå. To dager igjen med NRK og en potensiell spasertur som variasjon. 


Dette er noe som beskriver en hverdag til mange eldre. Visst finnes det eldre som har mye å ta seg til, der det å være pensjonist er en etterlengtet periode etter lange år i arbeidslivet. Men det finnes også de som ser på "livet etter" som en traust tilværelse der selvrealisering er en evig lengsel. 
Kanskje har de ingen av nærmeste pårørende, og kanskje har deres ektefelle gått bort. Det kan være snakk om psykiske plager, men også fysiske som hindrer i å komme ut. Som med alt annet i livet så kan det være uendelige variasjoner av faktorer. For en stund tilbake var jeg besøksvenn gjennom røde kors og det var da jeg innså for alvor hvor mange eldre som er ensomme. Jeg ble fortalt på kurs før jeg begynte at for mange eldre så kunne det være ukas høydepunkt at nettopp du kom. Tenk på det. Dette syntes jeg både var godt og vondt. Godt fordi at du kan være en bidragsyter til at en annen person kan få noe å glede seg til, vondt fordi hvis du av en eller annen grunn ikke kan komme den dagen så vet du at denne personen lir skuffet. 
Men om det kun er en dag du er besøksvenn så bør det være tungtveiende grunner til at du ikke kan komme, for det kan bety mye mer enn du tror å holde avtaler når det gjelder vedkommende du er besøksvenn til. Å holde avtaler kan handle om forutsigbarhet, og er det noe som skaper trygghet for en ensom person så er det nettopp forutsigbarhet. 

Jeg vil gjerne oppfordre alle til å prøve frivilligarbeid. Det trengs mer enn dere aner. Men i en travel hverdag så har jeg full forståelse for at tiden ikke strekker til. Men de som føler de har ekstra tid å avse og har lyst anbefaler jeg dette.  

6 kommentarer

Victoria Larsen

15.06.2017 kl.16:48

Det er så fantastisk med frivillig arbeid :-)

Minrefleksjon

16.06.2017 kl.09:45

Victoria Larsen: Jaa :D

dvergpinschere i mitt hjerte

15.06.2017 kl.18:06

JA det med frivilligarbeid er helt fabelaktig..kan gi både giver og mottaker glede...Så pluss, pluss..

Minrefleksjon

16.06.2017 kl.09:45

dvergpinschere i mitt hjerte: Ja, absolutt :-)

ingrid

20.06.2017 kl.06:35

Kjempebra skrevet! For et viktig arbeid!

Minrefleksjon

20.06.2017 kl.10:12

ingrid: Takk!! :)

Skriv en ny kommentar

Minrefleksjon

Minrefleksjon

25, Lenvik

Jeg er en skriveglad kvinne som ønsker å dele noen tanker, og refleksjoner om samfunn og ikke minst om det jeg studerer. Velkomen som leser.

Kategorier

Arkiv

hits